Λευκάδιος Χερν, 27 Ιουνίου 1850 – 26 Σεπτεμβρίου 1904.

”Ο Λευκάδιος Χερν διασκεύασε, απέδωσε και αφηγήθηκε ιστορίες του θρύλου και της παράδοσης των Ιαπώνων με μοναδικό λεπτό και διεισδυτικό τρόπο, προσθέτοντας στοιχεία που η ευμάθεια και η καλλιέργειά του τον βοήθησαν να αναδείξει και συγχρόνως διατηρώντας την απλότητά τους. Ανήγαγε μ’ αυτόν τον τρόπο τη λογοτεχνία των αποδόσεων σε υψηλή λογοτεχνία.

Στην εργασία του είχε βοηθούς τον γραμματέα του Μασανόμπου Ότανι –έναν παλιό μαθητή του που αγόραζε από τα παλαιοβιβλιοπωλεία ιαπωνικά βιβλία για λογαριασμό του Λευκάδιου– και τη Σέτσου, τη σύζυγό του. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόταν.

«Τα βιβλία με τις απόκοσμες ιστορίες είναι οι θησαυροί μου», έλεγε. Τα έδινε στη σύζυγό του να τα διαβάσει και κατόπιν της ζητούσε να του αφηγηθεί τις ιστορίες, αφού πρώτα τις είχε αφομοιώσει.

«Δεν θέλω να μου τις διαβάζεις από το βιβλίο. Προ­τιμώ τις δικές σου λέξεις και φράσεις. Διαφορετικά δεν μου κάνει», της έλεγε.

Γράφει η σύζυγός του στις «Αναμνήσεις» της:

«Τις ήσυχες νύχτες χαμηλώναμε το φιτίλι της λάμπας και άρχιζα να του διηγούμαι απόκοσμες ιστορίες. Ο Χερν μού έκανε ερωτήσεις με κομμένη την ανάσα και άκουγε τις ιστορίες μου με τρομαγμένο ύφος. Όπως ήταν φυσικό, έδινα έμφαση στα συναρπαστικά σημεία, όταν τον έβλεπα τόσο συνεπαρμένο. Εκείνες τις στιγμές το σπίτι μας έμοιαζε στοιχειω­μένο»”.

Από το επίμετρο της Τέτης Σώλου στη συλλογή ”Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία” (εκδ. Ars Nocturna, 2017).

Βρείτε τα βιβλία εδώ και εδώ