Monday, April 30 at Second Skin Club: Walpurgis Night
Το Second Skin Club και οι ομάδες Ritter Hellas και New Dark Age σας προσκαλούν σε μια ιδιαίτερη βραδιά και ένα πάρτυ λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μουσική, χορός, συναυλία, παραδοσιακά όργανα, ομιλίες, κοσμήματα, βιβλία, με αφορμή τη «Νύχτα της Μάγισσας», που γιορτάζεται στις 30 Απριλίου.
Στα χρόνια του Μεσαίωνα η συγκεκριμένη νύχτα ήταν συνδεδεμένη με την μαγεία και τις μάγισσες, τα ξωτικά και τον ερχομό της άνοιξης. Το επίκεντρο της Βαλπουργιανής ή Βαλπούργειας Νύχτας (Walpurgisnacht) είναι η Γερμανία. Σύμφωνα με την παραδόση, την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαλπούργης ή Βαλπουργίας (1 Μαΐου) – της Αγγλίδας μοναχής που συνεισέφερε τα μέγιστα στην επικράτηση του Χριστιανισμού στον γερμανικό χώρο – οι δαίμονες και οι μάγισσες συγκεντρώνονται στο όρος Μπρόκεν ή Μπλόγκσμπεργκ της Σαξωνίας και προβαίνουν σε διαφόρων ειδών μαγείες για να υποδεχθούν την άνοιξη.
Το βράδυ της 30ης Απριλίου προς την 1η Μαΐου, σε πολλά μέρη της Γερμανίας, της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ο κόσμος συγκεντρώνεται στην ύπαιθρο. Ανάβει μεγάλες φωτιές, τραγουδά και χορεύει για να τιμήσει την Αγία Βαλπούργη, αλλά και τον ερχομό της Άνοιξης.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη γιορτή του Bealtaine. Το Μπελτέιν (Bealtaine ή Beltene) είναι μια αρχαία κελτική γιορτή κατά την Πρωτομαγιά, η οποία εορταζόταν στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Νήσο Μαν, ενώ παρόμοιες γιορτές λάμβαναν χώρα στην Ουαλία, τη Βρετάνη και την Κορνουάλη. Η λέξη «Μπελτέιν» προέρχεται από την ιρλανδική λέξη «Bealtaine» (Beltene είναι η «ζωηρή φωτιά»). Πιθανότατα υπάρχει σχέση με τον γαλατικό θεό Belenos («λαμπερός»). Στην ιρλανδική μυθολογία, η αρχή του χρόνου ήταν η γιορτή του Bealtaine: μεγάλες υπαίθριες φωτιές ανήγγειλαν τον ερχομό του καλοκαιριού και την ελπίδα για καλές σοδειές, ευημερία και ευτυχία.
Στα decks και με ήχους Ethereal, Dark, Gothic, Pagan Folk, Neo-Medieval, Witch House, θα βρεθούν οι:
George Fakinos , Yiannis Milionis , Mary Zafeiriou
Aκόμα
Live από τους Iernis : Αρχικά με την ονομασία «Κελτοί», οι Iernis είναι το παλαιότερο συγκρότημα Κέλτικης μουσικής στην Ελλάδα, με βασικό πυρήνα τους αδερφούς Γιώργο και Μανώλη Γαλιάτσο, και ασχολούνται με τη διάδοση της παραδοσιακής Κέλτικης μουσικής στη χώρα μας από το 1997. “Ιέρνη” ήταν το όνομα που έδωσε ο αρχαίος Έλληνας εξερευνητής Πυθέας από τη Μασσαλία στον τόπο που σήμερα αποκαλούμε Ιρλανδία, βασισμένο στην προϋπάρχουσα τοπική Πρωτο-Γοϊδελική ονομασία. Το συγκρότημα ασχολείται τόσο με την εκτέλεση παραδοσιακών χορευτικών σκοπών από Ιρλανδία, Σκωτία, Γαλικία και Βρετάνη, όσο και με τη διατήρηση και απόδοση παλιών και σπάνιων τραγουδιών. To 2013 έκαναν την πρώτη δισκογραφική τους παρουσίαση, με τον τίτλο “Beyond a far-off shore”.
Στο Walpurgis night, θα μας ταξιδέψουν στο παρελθόν με βρετόνικους σκοπούς, σκωτσέζικη μουσική, και κομμάτια του Turlough O’Carolan, Ιρλανδού βάρδου του 17ου αιώνα.
Fireshow by Veronika Phoenix
Αφήγηση: Andreas Michaelides. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι μεταφραστής, συγγραφέας, και αφηγητής. Έχει μεταφράσει βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, ιστορίας, αστυνομικής και φανταστικής λογοτεχνίας, μεταξύ των οποίων τον Ιππότη των Επτά Βασιλείων και Τα Ταξίδια του Ταφ του George R.R. Martin. Έχει γράψει ιστορίες και βιβλία φαντασίας και τρόμου (Το Αμόνι που Τραγουδά, Ο Εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ), ενώ τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με την προφορική αφήγηση, κάνοντας παραστάσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια γύρω από το παραμύθι και τον μύθο.
Στο πνεύμα της βραδιάς, μετά από μια σύντομη παρουσίαση των ιστορικών και λαογραφικών καταβολών της Νύχτας της Αγίας Βαλπουργίας, θ’ ακολουθήσει αφήγηση ιστοριών, τιμώντας το σκοτάδι τη νύχτα πριν ανοίξουν οι Πύλες του Καλοκαιριού.
Speech and live: Per Anton Gosta Widing (Sweden)
Per Anton Gösta Widing from Sweden, studied to music school for five years in Sweden. Väsbyskolan, Väsby musikskola and Eriksdalsskolans musikklasser. He is a traditional Spelman on Swedish säckpipa and he plays many of the traditional tunes as he tries to preserve the säckpipa and Pösu tradition.
Studying now, swedish folk music and performing Nyckelharpa he is active member of the asatru scene in Sweden and have held many lectures and courses in Asatru and swedish pre-christian belief systems. During these studies learned Northern throat singing, mongolian, some Inuit and he is restoring and practicing the Norse Gaala/Galdra singing technique.
https://www.facebook.com/antongosta.widing
Ομιλία & live : Λαμπρινή Γιώτη ( Labri Giotto-Λαμπρινή Γιώτη)
Η Λαμπρινή Γιώτη, των Sòlastas ξεκίνησε να μελετάει Ιρλανδική και Σκανδιναβική μουσική από το 1993.
Ειναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Παλλήνης και του Εθνικού Ωδείου Αθηνών(δίπλωμα πιάνου). Το 2006 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας (Irish World Academy of Music and Dance), oπου μέσω της εθνομουσικολογίας,έκανε τη διατριβή της στο τραγουδιστικό στυλ των βαρδικών acapela Γαελικων τραγουδιών του Κορκ (Sean Nós singing style of the West Cork Gaeltacht).
Έχει διδαχτεί από τους: Bobby Mc Ferrin, Iarla Ó Lionáird , Muireann Nic Amhlaoibh, Elaine Cormican, Eilís Ní Shúilleabháin, Deirdre Scanlon, Åsa Hogmark, Esbjörn Hogmark , Ross Daly, Mamak Khadem, Mícheál Ó Súilleabháin και Nóirín Ní Riain.
Οργανώνει και διδάσκει Σεμινάρια στο Ιρλανδικό/ Σκωτσεζικο Γαέλικο, αλλά και Σουηδικό/Νορβηγικό τραγούδι από το 2010. Είναι πρωτοπόρος στη διάδοση του Ιρλανδικού & Σκωτσέζικου Γαέλικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και της Σουηδικής παραδοσιακής μουσικής. Το 2017 ίδρυσε την χορωδία Curfá μαζί με τους μαθητές/μέλη των Σεμιναρίων Ιρλανδικού τραγουδιού, την οποία διευθύνει και είναι υπεύθυνη για τη διδασκαλία&εναρμόνιση του ρεπερτορίου στη Σκανδιναβική και την Κέλτικη μουσική. Την ίδια χρονιά, έφερε το παραδοσιακό μεσαιωνικό Σουηδικό όργανο nyckelharpa στην Ελλάδα και στην ουσία είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης παίζει αυτό το όργανο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μαζί με τον Γιώργο Τσιμπουξή, έχουν παρουσιαστεί στην Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία, στο Μουσείο Ακρόπολης, Κυκλαδικό Μουσείο Τέχνης κα.
Ειναι συν-ιδρυτικο μελος της μπαντας Sòlastas με τους οποιους παιζουν παραδοσιακη μουσικη απο την Ελλαδα,την Ιρλανδια, Σκωτια, Σουηδια, Αφγανισταν, Λαπωνια κα.
Απο το 2014 συνδιοργανωνουν το Κελτικο Φεστιβαλ Μουσικης
https://www.youtube.com/watch?v=FQC9fj8Qkxs
https://www.facebook.com/solastas/
Dance: Black Harem & Dancera By Eleni Iosif
Stalls:
Ars Nocturna – Gothic Books ,
Rotten Halo,
Athena Rouben Handmade Jewellery,
Lucretia My Creations
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00 και η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ μαζί με κρασί ή μπύρα.
Προαιρετικό dress code: Medieval, Renaissance, Victorian, Gothic.
Second Skin Club: Δαμοκλέους 8, Γκάζι.
secondskinclub.gr